Svana Rogala (Univerzitet Gentau, Belgiji) je zajedno sa svojim kolegama proučavala nekoliko vrsta ptica da bi videla kako boja perja utiče na temperaturu krila u toku leta. Oni su pomoću termovizije ispitali vrstu orao ribar (poznat i pod nazivom morski jastreb). Otkriveno je da je tamno perje na ptici toplije od svetlijeg. Da bi videli promenu temperature u toku leta, naučnici su koristili punjena ptičija krila različitih vrsta u aerotunelima (fizička simulacija kretanja vazduha) i zagrevali ih infracrvenim sijalicama, koje su po intenzitetu slične boravku napolju po sunčanom ili oblačnom danu. Tačnije, oni su izložili krila morskog jastreba, morusa i crnog galeba vetrovima brzine 6, 12 i 18 m/sec, što je slično prirodnoj brzini ptičijeg leta. Rogala kaže da su tim eksperimentom želeli da simuliraju let u realističnim uslovima. Izabrane vrste bile su velike ptice letačice, koje mogu da povećaju svoju visinu bez lepeta krilima - samo jahanjem na vazdušnoj struji. Ekipa naučnika je zagrevala svako krilo na vetru po dva minuta.
Tamnija pera zagrevala su se više od svetlijih. Otkrivene su temperaturne razlike od devet stepeni između crnih i belih. To otkriće nagoveštava da bi uobičajena šara krila - bela pera u korenu krila tamo gde se ona spajaju s telom i crna pera na vrhovima - mogla da poveća visinu na kojoj se leti. Temperaturne razlike između svetlijih i tamnijih pera stvaraju konvektivne vazdušne struje iznad krila koje se kreću od hladnije baze krila do tamnijih vrhova. To poboljšava protok vazduha na krilu, što može pojačati efikasnost leta.
Nekoliko vrsta ptica rode, galebovi i pelikani, imaju bele korenove krila i crne vrhove, iako među pripadnicima pojedinih vrsta ima varijacija. Rogala kaže da bi ove dve različite boje na jednom krilu mogle da poboljšaju letenje. Sledeći korak je da se prouče efekti različitih temperatura na podizanje i otpor u toku leta.
I.J.
Kompletni tekstove sa slikama i prilozima potražite u magazinu
"PLANETA" - štampano izdanje ili u ON LINE prodaji Elektronskog izdanja "Novinarnica"