VESTI IZ MEDICINE
ISHRANA
Kikiriki, bilje, začini i - mikrobiom
Mikrobiom ljudskih creva je skup triliona mikroorganizama koji žive u crevnom traktu. Tamošnje bakterije mogu da utiču na gotovo sve organske sisteme, uključujući i metabolizam i izgradnju i održavanje imunog sistema. Prema dvema studijama koje su sproveli nutricionisti američkog Pen Stejt univerziteta, dodavanje samo 30 grama kikirikija, ili jedne kašičice bilja i začina našoj dnevnoj ishrani, može vrlo povoljno da utiče na sastav crevnih bakterija, što je pokazatelj dobrog ukupnog zdravlja.
Studijom o kikirikiju, koja je objavljena u časopisu Clinical Nutrition, istraživači su uporedili efekte grickanja 28 grama kikirikija dnevno, u odnosu na grickalice sa većim sadržajem ugljenih hidrata, krekere i sir. Posle šest nedelja, učesnici koji su za užinu jeli kikiriki imali su veći broj ruminokoka (Ruminococcaceae), bakterija povezanih sa zdravim metabolizmom jetre i imunološkom funkcijom.
U studiji o bilju i začinima, objavljenoj u Journal of Nutrition, analizirali su uticaj dodavanja mešavina bilja i začina (cimeta, đumbira, kima, kurkume, ruzmarina, origana, bosiljka i timijana) kontrolisanoj ishrani grupe učesnika sa rizikom od kardiovaskularnih bolesti. Istraživački tim je ispitao tri doze: oko 1/8 kašičice dnevno, nešto više od 3/4 kašičice dnevno i oko 1 1/2 kašičice dnevno. Posle četiri nedelje, kod učesnika studije je pokazana povećana raznolikosti crevnih bakterija, uključujući i ruminokoke, posebno u grupi sa srednjim i visokim dozama bilja i začina.
Kompletni tekstove sa slikama i prilozima potražite u magazinu
"PLANETA" - štampano izdanje ili u ON LINE prodaji Elektronskog izdanja
"Novinarnica"
|