MAGAZIN ZA NAUKU, ISTRAŽIVANJA I OTKRIĆA
Planeta Br. 101 | SUPERRAČUNARI/big data
»  MENI 
 Home
 Redakcija
 Linkovi
 Kontakt
 
» BROJ 101
Planeta Br 101
Godina XVIII
Jul-Avgust-Septembar 2021.
»  IZBOR IZ BROJEVA
Br. 101
Jul 2021g
Br. 99
Jan. 2021g
Br. 100
April 2021g
Br. 97
Avgust 2020g
Br. 98
Novembar 2020g
Br. 95
Mart 2020g
Br. 96
Maj 2020g
Br. 93
Nov. 2019g
Br. 94
Jan. 2020g
Br. 91
Jul 2019g
Br. 92
Sep. 2019g
Br. 89
Mart 2019g
Br. 90
Maj 2019g
Br. 87
Nov. 2018g
Br. 88
Jan. 2019g
Br. 85
Jul 2018g
Br. 86
Sep. 2018g
Br. 83
Mart 2018g
Br. 84
Maj 2018g
Br. 81
Nov. 2017g
Br. 82
Jan. 2018g
Br. 79
Jul. 2017g
Br. 80
Sep. 2017g
Br. 77
Mart. 2017g
Br. 78
Maj. 2017g
Br. 75
Septembar. 2016g
Br. 76
Januar. 2017g
Br. 73
April. 2016g
Br. 74
Jul. 2016g
Br. 71
Nov. 2015g
Br. 72
Feb. 2016g
Br. 69
Jul 2015g
Br. 70
Sept. 2015g
Br. 67
Januar 2015g
Br. 68
April. 2015g
Br. 65
Sept. 2014g
Br. 66
Nov. 2014g
Br. 63
Maj. 2014g
Br. 64
Jul. 2014g
Br. 61
Jan. 2014g
Br. 62
Mart. 2014g
Br. 59
Sept. 2013g
Br. 60
Nov. 2013g
Br. 57
Maj. 2013g
Br. 58
Juli. 2013g
Br. 55
Jan. 2013g
Br. 56
Mart. 2013g
Br. 53
Sept. 2012g
Br. 54
Nov. 2012g
Br. 51
Maj 2012g
Br. 52
Juli 2012g
Br. 49
Jan 2012g
Br. 50
Mart 2012g
Br. 47
Juli 2011g
Br. 48
Oktobar 2011g
Br. 45
Mart 2011g
Br. 46
Maj 2011g
Br. 43
Nov. 2010g
Br. 44
Jan 2011g
Br. 41
Jul 2010g
Br. 42
Sept. 2010g
Br. 39
Mart 2010g
Br. 40
Maj 2010g.
Br. 37
Nov. 2009g.
Br.38
Januar 2010g
Br. 35
Jul.2009g
Br. 36
Sept.2009g
Br. 33
Mart. 2009g.
Br. 34
Maj 2009g.
Br. 31
Nov. 2008g.
Br. 32
Jan 2009g.
Br. 29
Jun 2008g.
Br. 30
Avgust 2008g.
Br. 27
Januar 2008g
Br. 28
Mart 2008g.
Br. 25
Avgust 2007
Br. 26
Nov. 2007
Br. 23
Mart 2007.
Br. 24
Jun 2007
Br. 21
Nov. 2006.
Br. 22
Januar 2007.
Br. 19
Jul 2006.
Br. 20
Sept. 2006.
Br. 17
Mart 2006.
Br. 18
Maj 2006.
Br 15.
Oktobar 2005.
Br. 16
Januar 2006.
Br 13
April 2005g
Br. 14
Jun 2005g
Br. 11
Okt. 2004.
Br. 12
Dec. 2004.
Br 10
Br. 9
Avg 2004.
Br. 10
Sept. 2004.
Br. 7
April 2004.
Br. 8
Jun 2004.
Br. 5
Dec. 2003.
Br. 6
Feb. 2004.
Br. 3
Okt. 2003.
Br. 4
Nov. 2003.
Br. 1
Jun 2003.
Br. 2
Sept. 2003.
» Glavni naslovi

VESTI IZ MEDICINE

 

ZDRAVA ISHRANA

Sardine kao zaštita od šećerne bolesti

 

Prema rezultatima španske studije objavljene u međunarodnom časopisu Clinical Nutrition, dve konzerve sardina nedeljno jeste recept za zaštitu od razvoja dijabetesa tipa 2. Zdravstvene koristi sardine i drugih masnih riba već su poznate: njihov visok nivo nezasićenih masti pomaže u regulaciji nivoa holesterola i sprečavanju razvoja kardiovaskularnih bolesti. Ali, to nije sve. Studija istraživača Otvorenog univerziteta u Kataloniji pokazala je da redovna konzumacija sardina pomaže u sprečavanju razvoja dijabetesa tipa 2, zahvaljujući hranljivim materijama poput taurina, omega 3, kalcijuma i vitamina D, kojih u sardinama ima u velikim količinama.
Studija je obuhvatila 152 pacijenta starija od 65 godina, kojima je dijagnostikovan predijabetes. Svi su oni bili uključeni u nutricionistički program za smanjenje rizika od razvoja šećerne bolesti, ali je samo jedna grupa uzimala i 200 gr sardina nedeljno (dve limenke sardina u maslinovom ulju), uz savet da je konzumiraju bez uklanjanja kostiju, zato što su kosti posebno bogate kalcijumom i vitaminom D. U grupi koja na jelovniku nije imala sardine, 27 odsto učesnika u startu je bilo u visokom riziku da oboli od dijabetesa (mereno upitnikom FINDRISC). Posle godinu dana, 22 odsto njih je i dalje bilo u istoj kategoriji. U grupi koja je uzimala i sardine, 37 odsto učesnika je na početku studije bilo pod visokim rizikom da oboli od dijabetesa, ali je posle godinu dana samo njih osam odsto ostalo pod visokim rizikom. Poboljšanja su primećena i u drugim važnim biohemijskim parametrima, kao što su smanjenje indeksa insulinske rezistencije, povećanje „dobrog“ holesterola (HDL), povećanje nivoa hormona koji ubrzavaju razgradnju glukoze (adiponektina), kao i smanjenje triglicerida u krvi, i krvnog pritiska.

VESTI IZ MEDICINE

Autori studije napominju da to što namirnice poput sardina - bogate taurinom, omega 3, kalcijumom i vitaminom D - imaju jasan zaštitni efekat protiv pojave dijabetesa, ne znači da će pojedinačno uzimanje navedenih suplemenata imati isti efekat. Hranljive materije mogu da igraju suštinsku ulogu u prevenciji i lečenju mnogih različitih patologija, ali njihov efekat je obično uzrokovan sinergijom koja postoji između njih i hrane u kojoj su sadržane.
U drugoj fazi studije, istraživači su započeli da proučavaju efekte konzumiranja sardina na crevni mikrobiom, koji takođe utiče na regulaciju mnogih bioloških procesa, s ciljem da se proveri da li su i dobre bakterije u crevnom traktu imale ulogu u zaštitnom efektu protiv dijabetesa 2. Započete su i studije o modulaciji ekspresije određenih gena povezanih sa upalnim procesima, što bi takođe moglo da ima utiče na razvoj dijabetesa tipa 2, i drugih bolesti.

 

 

 


 

Kompletni tekstove sa slikama i prilozima potražite u magazinu
"PLANETA" - štampano izdanje ili u ON LINE prodaji Elektronskog izdanja
"Novinarnica"

 

 

 

  back   top
» Pretraži SAJT  

powered by FreeFind

»  Korisno 
Bookmark This Page
E-mail This Page
Printer Versie
Print This Page
Site map

» Pratite nas  
Pratite nas na Facebook-u Pratite nas na Twitter - u Pratite nas na Instagram-u
»  Prijatelji Planete

» UZ 100 BR. „PLANETE”

» 10 GODINA PLANETE

free counters Flag Counter

6 digitalnih izdanja:
4,58 EUR/540,00 RSD
Uštedite čitajući digitalna izdanja 50%

Samo ovo izdanje:
1,22 EUR/144,00 RSD
Uštedite čitajući digitalno izdanje 20%

www.novinarnica.netfree counters

Čitajte na kompjuteru, tabletu ili mobilnom telefonu

» PRELISTAJTE

NOVINARNICA predlaže
Prelistajte besplatno
primerke

Planeta Br 48


Planeta Br 63


» BROJ 101
Planeta Br 101
Godina XVII
Jul-Avgust-Septembar 2021.

 

 

Magazin za nauku, kulturu, istraživanja i otkrića
Copyright © 2003-2021 PLANETA